17
2020
2021-07-20

Zwycięskie pasztety wegetariańskie


Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach po raz kolejny zajęło pierwsze miejsce na VIII Międzynarodowym Turnieju Smaków. Tym razem Panie zaserwowały trzy rodzaje wegetariańskich pasztetów. Publikujemy więc przepisy na pyszności, które przekonały swoim smakiem komisję konkursową.

Pasztet z warzyw – Renata Banasiuk

3 szkl. startej na tarce jarzynowej cukinii, 1 szkl. bułki tartej, 0,5 szkl. płatków owsianych, 1 cebula (starta na tarce jarzynowej), 1 marchewka (starta na tarce jarzynowej), 0,5 szkl. oleju, 20 dag sera żółtego (starty na tarce jarzynowej), 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, 3-4 jajka(białka ubić na pianę i na końcu wymieszać z masą pasztetową z pozostałych składników)
Piec ok. godz. w 180o. Porcja na blaszkę keksówkę.

Pasztet z soczewicy – Mirosława Ryciak

40 dag soczewicy czerwonej, 4 duże marchewki,
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 5 jaj, 1 czerwona papryka curry, sos sojowy, kurkuma, sól, pieprz, pestki z dyni, ziarna słonecznika, oliwa.

Soczewicę opłukać, ugotować w 4 szkl. osolonej wody na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Ostudzić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynówce, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, paprykę, czosnek, po chwili dodać marchew i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min.
Do naczynia z soczewicą dodać uduszone warzywa, po przestudzeniu dodać jaja, pestki z dyni, ziarna słonecznika, przyprawy i dokładnie wymieszać masę. Masę przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki, piec ok. 40 min. w 180o.

Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami – Mirosława Ryciak

1 kg pieczarek, 3 średnie cebule, 4 jajka, 0,5 szkl. bułki tartej, sól, pieprz do smaku, 40 dag kaszy jaglanej- ugotowanej

Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i dusić razem z pokrojoną w kostkę cebulą, do czasu aż wyparuje woda, wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać pieczarki z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki, piec ok. 40 min. w 180o.

 





« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe