17
2020
2021-06-08

Turniej Smaków - zapisy dla wystawców


27 czerwca 2021 roku w Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego w Nowej Suchej k. Grębkowa odbędzie się 8. Turniej Smaków na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego “O kielich Wojciecha Wielądko”.

Jak co roku w ramach Turnieju Smaków odbędą się: kiermasz potraw kuchni regionalnej, kiermasz rękodzieła artystycznego i ludowego oraz warsztaty i konkursy kulinarne.

Nie zabraknie atrakcji muzycznych – gwiazdą wieczoru będzie zespół folkowy Czeremszyna, wystąpi również Zespół Pieśni i Tańca “Sokołowianie”.

W ramach Turnieju odbędą się dwa konkursy kulinarne:
- na najsmaczniejszą potrawę na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego
- na najlepszy regionalny podarunek kulinarny
z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego „Gościniec z podróży”
Zapraszamy do udziału twórców kuchni regionalnej oraz rękodzieła artystycznego i ludowego!
- na zgłoszenia mailowe czekamy do 10 czerwca:
turniejsmakow2021@gmail.com, lotwgl@wp.pl

Celem konkursu jest:
- Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach i potrawach z regionów na
szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego (dalej WGL), wytwarzanych w gospodarstwach i przez
lokalnych rzemieślników.
- Poszukiwanie produktów i potraw specyficznych dla regionów na szlaku WGL, które mogą stać
się jego wizytówką.
- Promocja szlaku WGL poprzez prezentację tradycji kulinarnych regionów, przez które
przebiega szlak: Wschodnie Mazowsze, Podlasie, Grodzieńszczyzna, Wileńszczyzna,
- Popularyzacja kuchni regionalnej, jako atrakcji turystycznej na szlaku WGL.
- Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
- Budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną przez starszych
młodszym pokoleniom.
- Upowszechnianie wiedzy o możliwościach wykorzystywania walorów specyficznych,
regionalnych
produktów i potraw w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, rzemiosła i przetwórstwa.

Program:
od godz. 10:00: kiermasz potraw kuchni regionalnej, kiermasz rękodzieła, konkursy kulinarne: na najsmaczniejszą potrawę na Szlaku WGL oraz na najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego “Gościniec z podróży”
godz. 11:00 – warsztaty z tkactwa i robienia kwiatów z bibuły
godz. 12:00 – warsztaty zielarskie „Zioła w kuchni polskiej”
godz. 13:00 – warsztaty gałgankowe
godz. 14:00 – pokaz wyrobu serów podpuszczkowych
godz. 15:00 – koncert ZPiT “Sokołowianie”
godz. 16:00 – koncert zespołu Czeremszyna
godz. 17:30 – ogłoszenie wyników konkursów
kulinarnych

Regulamin konkursu, karta zgłoszeniowa oraz inne niezbędne informacje, dostępne są na stronie Sokołowskiego Ośrodka Kultury.

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe