17
2020
2021-04-27

Majowe syropy, w które warto zaopatrzyć się na cały rok


Przed nami długo wyczekiwany maj, czyli miesiąc przez wielu uznawany za najpiękniejszy okres w roku. Oprócz długiego wiosennego weekendu, miesiąc ten zapewnia radość z przyrody budzącej się do życia. Dni stają się coraz dłuższe, termometr wskazuje coraz wyższe temperatury, a drzewa zakwitają na biało, ciesząc pięknym widokiem i przyjemnym zapachem. Maj to środek wiosny i często początek ciepłych, bezchmurnych dni. I choć ma ich zaledwie 31, z jego darów możemy korzystać przez cały rok. Co więcej, jeśli odpowiednio się przygotujemy, być może będziemy mogli wzmocnić swoją odporność oraz zniwelować początkowe objawy przeziębienia. Jak to możliwe? W maju możemy przygotować kilka syropów, z których w późniejszych miesiącach będziemy mogli skorzystać zanim zdecydujemy się na wizytę u lekarza, a bardzo często one same zniwelują objawy naszej choroby. Jakie to syropy i jakie mają zastosowanie? Sprawdźmy!

1. Syrop z pędów sosny
Syrop z pędów sosny najlepiej zrobić w maju, bo wtedy pędy zawierają najwięcej dobroczynnych składników, jednak zażywać go warto przez cały rok. Poprawia on odporność, wzmacnia organizm, działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Oprócz tego zawiera witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność, sole mineralne, mające dobry wpływ na kości, a także normujące gospodarkę wodną organizmu, flawonoidy działające przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco oraz gorycze, które w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające. Syrop z sosny jest stosowany jako naturalny antybiotyk, który pomaga w walce z wieloma objawami choroby. Można go stosować na dolegliwości takie jak kaszel, chrypa, katar, ból gardła oraz gdy pojawiają się inne pierwsze oznaki przeziębienia. Oprócz tego, że łagodzi on dokuczliwe objawy, to znacznie skraca czas rekonwalescencji. Ze względu na to, że robi się go z naturalnych składników, jest on bardzo dobrym wyborem, jeśli chodzi o walkę z chorobą u dzieci. Jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży. Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.

Potrzebujesz: pędy sosny, cukier, woda
Przygotowanie:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok, jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku ułóż na przemian warstwy
pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posyp
4 łyżeczkami cukru). Na koniec możesz dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręć i odstaw w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
4. Po upływie tego czasu zlej powstały syrop do mniejszego słoiczka. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

2. Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty z owoców czarnego bzu najlepiej zbierać pod koniec maja. Istotne jest również, aby robić to w słoneczny dzień. Wynika to z tego, że smak znajduje się w pyłku kwiatów, które mogą zostać zmyte przez deszcz. Nie należy zapominać również o tym, że syrop należy przygotować tego samego dnia, w którym zerwaliśmy kwiatostany. Czarny bez zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne, witaminy A i C, pektyny oraz antocyjany. Jego właściwości lecznicze są bardzo szerokie. Działa antywirusowo, wykrztuślnie, rozrzedza katar, wzmacnia odporność organizmu oraz chroni drogi oddechowe. Oprócz tego działa moczopędnie i oczyszczająco, przyśpiesza przemianę materii i łagodzi stany zapalne skóry. Pomaga również usunąć z organizmu wszelkie szkodliwe toksyny. Owoce czarnego bzu mają także zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz przy leczeniu rwy kulszowej. Tak samo jak syrop z pędów sosny, syrop z czarnego bzu nie tylko łagodzi objawy, ale także pomaga szybciej uporać się z powstałą infekcją. Można pić go w gęstej postaci, ale również dodawać do wody i stosować jako napój. Można także dolewać go do herbaty czy też naparu z ziół. Nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Potrzebujesz: 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 litr wody, 1 kg cukru, 2 cytryny.
Przygotowanie:
1. Odetnij drobne gałązki z kwiatami. Najlepiej zrób to nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem. (Grube łodygi nadałyby goryczy).
2. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Gorącym syropem zalej kwiaty, zamieszaj, przykryj garnek talerzem i pozostaw do ostygnięcia. Chłodny syrop odstaw na 2- 4 dni w chłodne, ciemne miejsce. Raz dziennie zamieszaj.
3. Po tym czasie syrop przecedź przez gazę lub pieluchę tetrową. Zagotuj i od razu przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i postaw na zakrętkach do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
4. Syrop można przechowywać w ciemny miejscu np. w piwnicy od 6- 12 miesięcy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.


3. Syrop z mniszka lekarskiego
Kwiaty z owoców czarnego bzu najlepiej zbierać pod koniec maja. Istotne jest również, aby robić to w słoneczny dzień. Wynika to z tego, że smak znajduje się w pyłku kwiatów, które mogą zostać zmyte przez deszcz. Nie należy zapominać również o tym, że syrop należy przygotować tego samego dnia, w którym zerwaliśmy kwiatostany. Czarny bez zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne, witaminy A i C, pektyny oraz antocyjany. Jego właściwości lecznicze są bardzo szerokie. Działa antywirusowo, wykrztuślnie, rozrzedza katar, wzmacnia odporność organizmu oraz chroni drogi oddechowe. Oprócz tego działa moczopędnie i oczyszczająco, przyśpiesza przemianę materii i łagodzi stany zapalne skóry. Pomaga również usunąć z organizmu wszelkie szkodliwe toksyny. Owoce czarnego bzu mają także zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz przy leczeniu rwy kulszowej. Tak samo jak syrop z pędów sosny, syrop z czarnego bzu nie tylko łagodzi objawy, ale także pomaga szybciej uporać się z powstałą infekcją. Można pić go w gęstej postaci, ale również dodawać do wody i stosować jako napój. Można także dolewać go do herbaty czy też naparu z ziół. Nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Potrzebujesz: 250 świeżych kwiatów mlecza, 1 litr wody, 1 kg cukru, 1 cytryna.
Przygotowanie:
1. Oddzielone kwiaty mlecza od reszty rośliny włóż
do garnka i zalej wodą.
2. Gotu je około 10 minut na wolnym ogniu.
3. Następnie odstaw naczynie w chłodne miejsce,
4. Po upływie doby odcedź wywar
5. Dodaj do niego cukier oraz sok z cytryn.
6. Po wymieszaniu i połączeniu się składnikówponownie gotuj ok. 3 godzin, aż płyn uzyska konsystencję podobną do miodu.
7. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przelej do wcześniej przygotowanych słoików.
8. Tak przyrządzony miód z mlecza będzie zdatny do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Uważaj! Sok mleczny, który płynie w zielonych częściach mniszka ma gorzki smak. Jeśli zielonych części będzie zbyt dużo – to cały syrop może być gorzki. Reguła jest jedna – im starsze kwiaty i im późniejszy okres kwitnienia – tym większa gorycz i trzeba się bardziej przyłożyć do usunięcia tych zielonych części.


Artykuł opracowany na podstawie informacji zawartych na portalach Medme.pl, Medonet.pl (K. W.)
Fot. Poradnik Zdrowie

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe