44
2018
2018-10-10

Znają smak dobrego chleba


W piątek 5 października 2018 r. w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się X Edycja Tygodnia Dobrego Chleba organizowana co roku przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Sokołowie Podlaskim. Impreza zgromadziła samorządowców, dyrektorów sokołowskich szkół,  nauczycieli, uczniów i ich rodziców.

Wszystkich przybyłych na uroczystość powitała wicedyrektor Zespołu Szkół Krystyna Sulikowska. Wśród gości znaleźli się: Mazowiecki Wicekurator Oświaty Dorota Skrzypek, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie Aneta Orlikowska,  Burmistrz Miasta Sokołów Podlaski Bogusław Karakula, Wiceburmistrz Krzysztof Dąbrowski, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury Marcin Celiński oraz przewodnicząca Rady Rodziców ZS CKR Maria Iwańska.

- Święto Chleba jest wyrazem przywiązania do ziemi ojczystej, dlatego pięknie wpisuje się w setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Pielęgnowanie polskich tradycji i umacnianie przywiązania do Ojczyzny powinno być najważniejszym zadaniem wszystkich placówek oświatowych - mówiła wicekurator Dorota Skrzypek.

Następnie głos zabrali uczniowie, którzy przybliżyli ideę Tygodnia Dobrego Chleba oraz przypomnieli, jak wyglądały poprzednie edycję imprezy.

W 2008 roku, jeszcze jako Zespół Szkół Nr 2, placówka przystąpiła do akcji prowadzonej przez Fundację “Dobre życie”, której celem jest propagowanie modelu żywienia opartego o chleb.   Ideą akcji jest powrót do tradycyjnych metod wypieku chleba. Szczególną uwagę poświęca się promowaniu chleba żytniego, chleba na zakwasie i chleba bez tzw. “ulepszaczy”.

W przeciągu dziesięciu ostatnich lat sokołowski “Rolnik” w różnorodny sposób realizował ideę tej akcji. Na początku były to wystawy połączone z degustacją pieczywa
i dodatkami do niego przygotowanymi przez uczniów kierunków gastronomicznych. Młodzież pogłębiała swoją wiedzę na temat pieczywa dzięki przygotowanym przez wychowawców prezentacjom multimedialnym oraz specjalnie wydawanej na tę okoliczność gazetce szkolnej. Ponadto organizowane były konkursy kulinarne.

Na Tydzień Dobrego Chleba składają się również warsztaty kulinarne w zaprzyjaźnionych piekarniach. Od 10 lat z placówką współpracuje piekarnia Samopomoc Chłopska w Miedznie. Od dwóch lat uczniowie odwiedzają również w piekarnię w Bielanach, a w tym roku mieli możliwość warsztatów w piekarni w Korczewie.

Rozszerzając akcję o zdrowy styl życia, uczniowie mają możliwość spotkań z dietetykiem oraz zajęć w klubie Energy Fitness Family Club. Młodzież może sprawdzić swoje
BMI, a w gabinecie pielęgniarki szkolnej - zmierzyć swoje ciśnienie i poziom cukru.

W zeszłym roku podczas Tygodnia Dobrego Chleba w placówce gościły władze samorządowe. W roku obecnym uczniowie i nauczyciele ZS CKR wyszli z akcją na zewnątrz i zaprosili na nią mieszkańców regionu.

Podczas części artystycznej uczniowie deklamowali wiersze i wykonywali piosenki, ukazujące, jak wielką wartością jest polski chleb. Nie zabrakło również barwnej choreografii i prezentacji tańców ludowych. Wicedyrektor Zespołu Szkół podziękowała uczniom za zaangażowanie w przygotowaniu uroczystości oraz wyróżniła nauczycieli, którzy im w tym pomogli: Beatę Czapską-Gram, Agnieszkę Borysiak, Anetę Wyszomierską i Dorotę Ratyńską.

Następnie wszyscy goście, uczniowie i nauczyciele udali się do Galerii “DOM” na degustację przyrządzanych przez uczniów wypieków, smarowideł do chleba, przekąsek i deserów. Odbyły się również warsztaty kulinarne oraz konkurs “Zimne potrawy z chleba”, w którym nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

I miejsce zajęli uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Kacper Czyż i Maciej Wesołowski.

II miejsce - uczniowie klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Aneta Gołębiewska i Kuba Miszczuk.

III miejsce - uczniowie klasy III Technikum Architektury Krajobrazu
i Weterynarii – Emilia Połog i Jan Kisieliński.


Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w przyszłym roku. Dyrekcji, wychowawcom i nauczycielom ZS CKR w Sokołowie Podlaskim gratulujemy wspaniałej młodzieży, która co roku udowadnia, jak ważne są dla niej ojczyste tradycje i wartości.


Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:

www.wiescisokolowskie.pl/galeria/214,tydzien-dobrego-chleba.html


Katarzyna Dybowska
 

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe