32
2019
2012-07-02

Wydział plasterkowania i konfekcjonowania wędlin otwarty


Na uroczystości otwarcia obecni byli: proboszcz parafii Miłosierdzia Bożego ksiądz Stanisław Bogusz, przedstawiciele władz samorządowych, Komendant Policji Wiesław Nasiłowski, Komendant Straży Pożarnej Roman Malinowski, Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii Paweł Jakubczak, Powiatowy Lekarz Weterynarii Anna Boczoń-Borkowska, Inspektor PIP Piotr Ziemiński, przedstawiciele firm budujących: Robert Dąbrowski – Prezes Zarządu firmy GIGA Sp. z o.o., Henryk Kopeć – Project Manager firmy JOHNSON CONTROLS, Zarząd firmy „SOKOŁÓW” S.A.: na czele z Bogusławem Miszczukiem – Prezesem Zarządu, a także lokalne media.

Uroczystość rozpoczął Kazimierz Kisiel – Dyrektor Zakładu „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim, który powitał gości i załogę. Głos zabrał również Bogusław Miszczuk - Prezes Zarządu.  Gospodarze nie ukrywali dumy i radości z tego, że mogą gościom zaprezentować ten jeden z najnowocześniejszych w Europie wydziałów, który stwarza dla regionu dużą perspektywę rozwoju.  Podkreślali, że jest dużym wyróżnieniem to, iż spośród 7 oddziałów spółki na inwestycję wybrano właśnie Oddział w Sokołowie Podlaskim. Listy gratulacyjne do władz spółki i załogi skierowali Burmistrz Sokołowa Podlaskiego Bogusław Karakula i członek Zarządu Powiatu Tadeusz Mróz.

Po tradycyjnym przecięciu wstęgi i poświeceniu obiektu goście mieli okazję zwiedzić nową halę. W czasie zwiedzania wyczerpujących informacji na temat funkcjonowania i planów rozwojowych wydziału udzielali dyrektor Kazimierz Kisiel i Prezes Bogusław Miszczuk.

Decyzja o budowie zapadła w październiku 2010 roku,  prace budowlane rozpoczęto  30 maja 2011, a zakończono 2 kwietnia 2012. Od podjęcia decyzji do zakończenia prac minęło więc zaledwie więc zaledwie 18 miesięcy, co jest tempem zawrotnym. Nowa hala o kubaturze 98 000 m3 i całkowitej powierzchni 13 675 m2 robi imponujące wrażenie. Budynek jest dwukondygnacyjny, na parterze znajdują się pomieszczenia magazynowo – produkcyjne, na piętrze: szatnie, stołówka, magazyn kartonów, pomieszczenia techniczne.  Po próbnym rozruchu 23 kwietnia ruszyły pierwsze 3 linie produkcyjne, w następnym tygodniu kolejne 3. Od 14 maja działa 8 linii. Docelowo 12 linii produkcyjnych będzie wytwarzało 2500 ton wyrobów w ciągu miesiąca, średnio około 40-45 ton dziennie.  Zdolność magazynowania surowca i produktów w nowym wydziale to docelowo 900 ton ok. 20 asortymentów wyrobów, przede wszystkim wędzonek, kiełbas kanapkowych, mielonek i salcesonu. Warto podkreślić, ze zakład posiada małe urządzenia do prób technologicznych.  Godna uwagi jest też nowoczesna część socjalna.

Przy zwiększającym się w kraju bezrobociu ważne jest, że obecnie w nowym zakładzie pracuje około 200 osób,  przy czym ta liczba będzie sukcesywnie rosła wraz ze zwiększaniem produkcji i uruchamianiem nowych linii, co wiąże się z kolejnymi zakupami. Obecnie Grupa Sokołów jest największą firmą przemysłu mięsnego w Polsce, a nowy wydział tą pozycję ugruntował.

J.O.

« wróć | komentarze [1]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Ręce opadają leżąc.Najważniejszy jest proboszcz.A to prawda, że w maju owalił w pokerka 70 tysków?.

nie dam
2012-07-06 11:13:38
Strona 1/1






Dane kontaktowe