37
2018
2017-11-02

Tydzień dobrego chleba w "Rolniku"


 W dniach 23-27 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim odbył się "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia". Młodzież pod kierunkiem wicedyrektora Kazimierza Tarkowskiego i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wzięła udział w szeregu interesujących wykładów, zajęć i warsztatów.

Projekt rozpoczął się od uświadomienia młodzieży, jak odżywianie może wpłynąć na ich zdrowie i samopoczucie. W tym celu uczniowie klas pierwszych spotkali się z Esterą Deptułą – dietetyk pracującą w sokołowskim centrum Naturhouse. Spotkanie zorganizowane było pod hasłem "Zdrowe odżywianie, zaburzenia odżywiania". Dodatkowo wychowawcy klas pierwszych przeprowadzili z uczniami pogadanki z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej "Zasady prawidłowego żywienia – chleb to zdrowie". Na zajęciach przedstawiono korzyści płynące ze spożywania chleba żytniego.

Ponadto młodzież uczestniczyła w warsztatach pieczenia chleba przeprowadzonych przez klasę II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia odbywały się pod czujnym okiem nauczycieli - Władysławy Kiciak i Katarzyny Matynkowskiej. Uczniowie sporządzili naturalny zakwas i wykonali cały proces produkcyjny chleba orkiszowego. Nie były to jedyne zajęcia praktyczne przygotowane dla uczniów.

Podobnie jak w latach ubiegłych, tak i w tym roku odbyły się wyjazdy uczniów do piekarń. Klasy II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej zapoznała się z liniami produkcyjnymi pieczywa w piekarni "Bielany". Natomiast młodzież z klasy II o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych miała okazję wybrać się do tradycyjnej piekarni GS "Samopomoc Chłopska" w Miedznie. Tam uczniowie samodzielnie mogli wyrobić ciasto i formować z niego różne rodzaje pieczywa. Wypiek chleba odbywał się w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym węglem. Zajęcia praktycznie w piekarniach nadzorowała nauczyciel przedmiotów zawodowych – Małgorzata Stańska.

"Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia" był także okazją do przeprowadzenia podstawowych badań profilaktycznych. Uczniowie w szkolnym gabinecie pielęgniarskim mogli poddać się badaniu pomiaru ciśnienia oraz sprawdzić poziom cukru we krwi.

W obszarze projektu odbyły się także zajęcia fitness i aerobiku w Energy Family Club pod kierunkiem Doroty Ratyńskiej i Małgorzaty Krakowskiej.

Podsumowanie całego tygodnia odbyło się w piątek 27 października w budynku Zespołu Szkół. Była to wystawa przygotowana przez uczniów pod opieką nauczycielek: Jolanty Plewy, Władysławy Kiciak i Małgorzaty Stańskiej. Zaprezentowano na niej chleby upieczone przez młodzież na warsztatach szkolnych i w piekarni GS „Samopomoc Chłopska” w Miedznie. Były chleby z mąki razowej, mąki pszennej, mieszane i z różnymi nasionami, ziarnami czy dodatkiem bakalii takich jak żurawina, rodzynki czy orzechy. Dużym zainteresowaniem cieszył się chleb z dodatkiem popiołu z palonego siana.

Młodzież i pracownicy szkoły mieli możliwość degustacji pieczywa i różnych samodzielnie przygotowanych przez uczniów klas gastronomicznych dodatków. Na suto zastawionych stołach znalazły się różnego rodzaju smakowe masła, pasty kanapkowe, konfitury, sery, przetwory, a nawet smalczyk. Nie zabrakło również zdrowych zielonych koktajli oraz świeżo wyciskanych soków. Na łasuchów czekały pyszne ciasta i słodkie ciasteczka. Wszystkie stoły zostały udekorowane przez uczniów darami jesieni – bukietami kwiatów, liśćmi, kasztanami i jarzębiną. Nie zabrakło także kulinarnego symbolu jesieni, czyli dyni. Podczas wystawy funkcjonował również punkt, gdzie można było obliczyć swoje BMI i WHR oraz otrzymać wskazówki dotyczące odżywiania.

Oprawę graficzną wydarzenia oraz tablice informacyjne o zaletach chleba i zdrowym stylu życia przygotowali uczniowie klas o profilu technik architektury krajobrazu oraz technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem pań Edyty Krasnodębskiej i Małgorzaty Stańskiej.

W trakcie prezentacji przygotowanych przez uczniów smakowitości odbył się konkurs kulinarny „Najsmaczniejszy chleb wypiekany metodą tradycyjną”. Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie, ponieważ pieczywo przygotowane przez uczniów było wyśmienite, a liczba rozmaitych jego gatunków przerosła oczekiwania samych organizatorów. Jury oceniało walory smakowe chleba, jak i aranżację stanowiska.

Gośćmi honorowymi imprezy byli Burmistrz Miasta Sokołów Podlaski Bogusław Karakula, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury Marcin Celiński oraz Monika Skibińska z firmy Axan – fundatora nagród w konkursie kulinarnym.

W dniach 26-27 października uczniowie wzięli również udział w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Pierwszego dnia odbyła się część teoretyczna konkursu, a drugiego – terenowa część praktyczna.

Jak stwierdził dyrektor Zespołu Szkół Sławomir Wróblewski, nauczyciele robią wszystko, aby szkoła była otwarta na współpracę z różnymi lokalnymi firmami i przedsiębiorstwami. Korzystają na tym przede wszystkim uczniowie, którzy mają wiele okazji do ciągłego pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności.

- Nauczyciele naszej placówki wielką wagę przywiązują do kształcenia zawodowego. Nie jestem nawet w stanie wymienić, w ilu wyjazdach, pokazach, prezentacjach i wykładach uczestniczyli nasi uczniowie od początku września. Co więcej, nauczyciele zapraszają do nas różnych ekspertów i praktyków. Młodzież zawsze chętnie uczestniczy w tego typu zajęciach – powiedział. - Musimy pamiętać, że powiat sokołowski jest powiatem rolniczym i my wszyscy żyjemy z rolnictwa. Niektórzy bezpośrednio, inni pośrednio, ale każdy z nas czerpie z rolnictwa różnego rodzaju korzyści.

Jak udało nam się dowiedzieć, w Zespole Szkół Centrum Kształcenie Rolniczego prowadzonych jest wiele prac modernizacyjnych. Dotyczą one m. in. należącego do szkoły gospodarstwa rolnego. Do końca roku planowana jest rewitalizacja zabytkowej obory z 1920 r., budowa hali magazynowej oraz czterech 60-tonowych BIN-ów. Całe gospodarstwo zostanie otoczone nowym ogrodzeniem. Szkoła planuje zakupić także kombajn zbożowy, rozrzutnik do obornika, beczkowóz do gnojowicy oraz całą technologię do zbierania traw: kosiarki, grabarki, prasę oraz owijarkę. Wraz z końcem roku do użytku zostanie również oddany nowy budynek warsztatowo-garażowy.

Dyrektor przyznaje, że szereg inwestycji jest możliwy do zrealizowania dzięki organowi prowadzącemu, czyli Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a obecny wygląd szkoły i jej bogate zaplecze dydaktyczne są dziełem poprzedniej dyrektor – Eleonory Miszkiel, która z niezwykłą determinacją zabiegała o potrzebne placówce środki, zdobywała je i wykorzystywała w najlepszy możliwy sposób.


































Oprac. Katarzyna Dybowska / Fot.: ZSCKR, K.D.

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe