17
2018
2011-10-20

Smakowita jesień na Podlasiu


Celem imprezy jest popularyzacja zwyczajów i obrzędów ludowych związanych z okresem jesieni na Mazowszu i Podlasiu, prezentacja regionalnych potraw kulinarnych oraz integracja społeczności województwa mazowieckiego poprzez prezentacje artystyczne, kulinarne, nawiązanie współpracy między zespołami, twórcami oraz wymiana doświadczeń. Poza Festiwalem Kuchni Regionalnej mogliśmy posłuchać zespołu Sterdyniacy oraz obejrzeć koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Mali Sokołowianie. Potrawy regionalne z Podlasia i Mazowsza cieszyły się jednak największym zainteresowaniem odwiedzających poszczególne stoiska. Przygotowane one były z wykorzystaniem produktów charakterystycznych dla naszych regionów - ziemniaków, mięs, mąki, warzyw, owoców. Jurorzy oceniali smak, wygląd i oryginalne receptury, a także sposób prezentacji oraz wystrój stołu.

 

Potrawy z dyni

Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia Festiwalu Kuchni Regionalnej pracowała w składzie: Alicja Jankiewicz - Alarkon - MCKiS, Wanda Wierzchowska - prezes STSK, Roma Orłowska - członek STSK, Marek Zarębski - PZERI w Sokołowie Podlaskim, Hanna Boruc - Starostwo Powiatowe, Jolanta Wojtkowska - MODR Sokołów, Barbara Włodarczyk - MODR Siedlce, Sławomir Hardej - Prezes OSM Sokołów Podlaski. Po obejrzeniu stoisk biorących udział w konkursie i degustacji potraw postanowiono przyznać następujące nagrody i wyróżnienia. Pierwszą nagrodę w wysokości 300 zł otrzymała Cecylia Kur z Białobrzegów za 12 potraw z dyni. Dwie drugie nagrody po 250 zł otrzymały Małgorzata Szulborska z Długich Kamieńskich za kaczkę z jabłkami i nalewkę z pietruszką oraz Krystyna Jabłońska z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną z farszem grzybowym i kiszoną kapustą. Cztery trzecie nagrody po 200 zł przyznano Agacie Dmowskiej z Trebnia za kugiel i kulebiak, Mariannie Kuźmie z Grodziska za sery kozie, Związkowi Emerytów i Rencistów z Sokołowa Podl. za różnorodność potraw oraz Bożenie Cieślak z Trebnia za potrawy z dziczyzny i mięs. Trzy specjalne wyróżnienia po 150 zł otrzymały Wanda Oksięciuk z Hołowienek za pierogi ze szpinakiem, Wiesława Kur z Garnka za dżem poziomkowy i Danuta Stpiczyńska z Zembrowa za schab w sosie śliwkowym.

 

Wyróżnienia

Wyróżnienia po 100 zł otrzymały Elżbieta Czarnocka ze Smuniewa, Danuta Sawicka ze Smuniewa, Irena Bohdan z Długich Kam., Iwona Walendziak z Ceranowa, Ewa Mitowska ze Sterdyni, Zofia Kalinowska z Tchórznicy, Klub 4H „Polne Kwiatki” z Zembrowa, Mirosława Komosa z Hołowienek, Bożena Olszewska z Chmielewa, Sołectwo Chmielew, Zofia Badurka z Sokołowa, Hanna Mikołajewska z Karolewa, Zofia Ogrzewała z Kosowa Lackiego. Nagrody zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe i Sokołowski Ośrodek Kultury.

Organizatorzy imprezy: Sokołowski Ośrodek Kultury, Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim, Sokołowskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne, Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim. Współpraca: Urząd Miasta Sokołowa Podlaskiego, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział w Siedlcach.

 

Katarzyna Markusz

« wróć | komentarze [1]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Jak się ogląda te wspaniałe aktywistki z ZSMP i PZPR to oko się raduje.To były gościnne dziewczyny,dziś takich nie ma.

liki
2011-10-23 12:46:17
Strona 1/1






Dane kontaktowe