17
2020
2013-10-29

Smaki jesieni


Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” rozpoczął się 20 października 2013 roku o godz. 15:00 w auli Liceum Salezjańskiego.

Sokołowski Ośrodek Kultury już po raz dwunasty zorganizował imprezę, podczas której można było skosztować regionalnych potraw, posmakować domowych trunków i posłuchać dobrej muzyki. Oprawę muzyczną zapewnił Zespół Pieśni i Tańca „Sokołowianie”. 
Kończy się październik. Aura stała się jesienna, a kalendarz uparcie przypomina, że lato dawno już za nami. Liście zmieniają barwy i spadają z drzew, wieje zimny wiatr, a deszcz nieznośnie siąpi za oknem...
W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy zmianie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci, czyli gospodynie z Sokołowa i okolicznych miejscowości. Przygotowały one pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty.

Kulinarni eksperci kuchni regionalnej
Wśród wielu kucharzy jesiennego spotkania pojawiły się osoby znane w podlaskim kręgu ze swoich wyrobów. Ich produkty już dawno znalazły wiernych zwolenników. Na pierwszym stoisku uśmiecha się życzliwie do przybyłych Józef Kunicki, częstując słodkim miodem. Wszyscy z ochotą próbują specjału i z pewnością zastanawiają się, jaki to smak: rzepakowy, mniszkowy, lipowy, wielokwiatowy, nektarowo - spadziowy, a może gryczany? Oczywiście nikt nie odważy się zapytać, aby nie urazić sympatycznego pszczelarza ze Skrzeszewa. Wzrok przykuwają piękne formy z wosku ułożone równo obok słoiczków z miodem. Kolejne stoły zajmują: Małgorzata Dąbkowska - Gelbrecht z Węgrowa, Cecylia Kur z Białobrzegów, Kamil Czarnocki z Przeździatki, Zofia Badurka z Sokołowa, Mirosława Komosa z Hołowienek, Wiesława Kur z Garnka, Zofia Kalinowska z Tchórznicy Włościańskiej, Hanna Mikołajewska z Karolewa, Marianna Wyrzykowska z Sewerynówki, Agata Dmowska, Bożena Cieślak i Sylwia Popowska z Trebnia, Danuta Stpiczyńska z Zembrowa, Marzena Świnarska z Księżopola oraz Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów. Na własnoręcznie wykonanych obrusach ustawili przetwory, które zapewne znajdziemy w domowej spiżarni, czyli soki i konfitury z owoców oraz wiele gatunków grzybów w różnorodnych zalewach. Serwują też przepyszne pierogi z mięsem lub grzybami okraszone swojskimi skwarkami z tłuszczem, są też pieczenie z mięsa, zapiekane pomidorki i wiele innych obiadowych przysmaków z ziemniaków i warzyw sezonowych, a także tradycyjnych wędlin oraz rozgrzewające nalewki. Na deser smakowite strucle, szarlotki i serniczki. Uczestnicy festiwalu zadbali nie tylko o wyjątkowy smak przygotowanych przez siebie specjałów, ale też o ich niecodzienny wygląd. Jak przystało na jesienne kolory, stoły zachwycały paletą barw, jak i oryginalnymi dekoracjami z darów pól i lasów. Naturalnie wyglądały kwiaty wykonane z bibuły przez Małgorzatę Pepłowską z Ruchny i profesjonalnie - ozdoby pomników przygotowane przez członków Warsztatu Terapii Zajęciowej Caritas.
„Przez żołądek do serca” to dewiza znana zapewne kucharzom festiwalu, gdyż wszyscy goście obecni w auli szkoły, jak i przedstawiciele władz i ośrodka kultury w miłej atmosferze spędzili niedzielne popołudnie. Wzajemna sympatia i zadowolenie udzieliły się wszystkim zebranym, na co z pewnością miały wpływ jesienne przysmaki.

AR




« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe