31
2019
2017-09-26

Sezon grzybowy w pełni


W ostatnich dniach zapaleni grzybiarze mogli cieszyć się imponującymi zbiorami. Wszystko za sprawą obfitych opadów deszczu, które przeszły nad naszym powiatem. Miłośnicy grzybobrania najchętniej szukają borowików, koźlarzy, kurek oraz opieniek.

Czy warto jeść grzyby? Okazuje się, że tak. Są one bogate w witaminy B1, B2, B6, B7 i PP. Oprócz tego mają w swoim składzie mnóstwo mikro- i makroelementów takich jak cynk, mangan, miedź oraz selen, dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia i sodu. Grzyby, które zawierają barwniki (np. kurki), mogą dostarczyć nam solidną dawkę beta-karotenu. Co więcej, grzyby posiadają białko z pełnym kompleksem aminokwasów egzogennych, czyli dostarczają białka pełnowartościowego. Nie jest go jednak dużo, bo od 4 do 6 g na 100 g masy suchych grzybów. Mają dużą zawartość polisacharydów (w tym betaglukanu), które mogą działać korzystnie na naszą odporność i zmniejszać ryzyko wystąpienia zakażeń pokarmowych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-6, omega-9 oraz kwas oleinowy. Dodatkowo grzyby są niskokaloryczne, ponieważ składają się głównie z wody. W 100 g grzybów jest zaledwie 50 – 80 kcal.

Jak się okazuje, pomimo tak dużej zawartości potrzebnych nam składników, nie powinniśmy spożywać grzybów częściej niż raz w tygodniu. Z kolei dzieci poniżej 12 roku życia i seniorzy powyżej 65 lat, nie powinni zjadać grzybów wcale. Wszystko za sprawą dużej zawartości szkodliwej rtęci. Dodatkowo przez zawartość chityny, grzyby są ciężkostrawne. Nie zaleca się ich spożycia dla osób z chorobami układu pokarmowego.

Jak wiemy, wszystko jest dla ludzi, byle tylko w rozsądnych ilościach. Jeśli będziemy przestrzegać tych kilku wskazówek, możemy spokojnie cieszyć się smakiem grzybów i ruszać do lasu na ich poszukiwanie. Tylko do jakiego lasu się udać, aby cieszyć się obfitymi zbiorami? To pytanie zadaje sobie bardzo wielu mieszkańców naszego powiatu. Zapytaliśmy kilku z nich o ich ulubione miejsca. Większość polecała lasy w okolicach miejscowości Wyrąb, Podrogów, Nieciecz, Kosów Lacki, Gródek oraz Telaki. Jak się dowiedzieliśmy, najczęściej można zauważyć tam podgrzybki i prawdziwki. Nie brakuje również kurek, maślaków czy kani. Pojawiły się także lubiane przez wielu grzybiarzy opieńki.

Mieszkańcy naszego powiatu najchętniej wykorzystują zebrane okazy do przyrządzenia farszu na pierogi czy krokiety. Często decydują się na sos grzybowy oraz zupę. Jeśli zbiory są obfite, można grzyby zamrozić, ususzyć, a także zamarynować. Takie rozwiązania pozwalają cieszyć się grzybami nawet zimą np. podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej na wigilijnym stole goszczą wtedy w postaci farszu do uszek czy pierogów, jako grzyby smażone oraz podawane razem z kapustą.
Grzybami najchętniej zbieranymi przez mieszkańców powiatu sokołowskiego są oczywiście grzyby szlachetne. Wszyscy z niecierpliwością wypatrują w ściółce borowików, siwych i czerwonych koźlarzy, kurek, podgrzybków, maślaków, opieniek, kani oraz zielonek. Co niektórzy decydują się także na gołąbki, serwatki i twardziaki.

W okolicy lasów możemy dostrzec bardzo dużo samochodów zaparkowanych na poboczach dróg. Fani grzybobrania przyjeżdżają do lasu w pojedynkę, a także całymi rodzinami. Jak twierdzą, idąc na poszukiwania liczną grupą, można przywieźć do domu dużo większy zbiór. Bardzo często możemy spotkać w lasach całe rodziny: dzieci, rodziców oraz dziadków. Na grzybobranie warto wybrać się także z przyjaciółmi czy sąsiadami. Jest to nie tylko okazja do poszukiwań ulubionych okazów, ale również doskonały sposób spędzania wolnego czasu. Leśne spacery pozwalają się odstresować, wyciszyć i cieszyć się świeżym powietrzem. Ci, którzy mają daleko do lasu, decydują się na wyprawę samochodem czy rowerem. Jeśli zbiory są wyjątkowo obfite, a jedziemy do lasu samochodem, możemy gromadzić grzyby w bagażniku auta.

Decydując się na grzybobranie, zbierajmy tylko gatunki, które znamy. Jeśli mamy problem w ich rozpoznaniu, warto zabrać ze sobą atlas grzybów. Dzięki temu nie pomylimy okazów jadalnych z trującymi. Możemy także wybrać się do lasu z osobą, która wie, jakie grzyby zbierać. Specjalne edukacyjne grzybobrania organizuje nadleśnictwo. Informacji możemy również szukać u grzyboznawców lub w punktach skupu. W przypadku zjedzenia trującego grzyba powinniśmy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Objawami zatrucia są nudności, bóle brzucha, biegunki i podwyższona temperatura. Nigdy nie należy lekceważyć takich objawów.

Przechadzając się wśród drzew, uważajmy, żeby nie zabłądzić. Aby zapobiec takim przypadkom, warto zaopatrzyć się w mapę, kompas lub posiadać specjalną aplikację w swoim telefonie. Nie zapominajmy także o ochronie przeciw owadom. W sklepach dostępny jest szeroki wybór sprejów i maści chroniących przed komarami, kleszczami oraz meszkami. Do lasu zakładajmy ubrania osłaniające nasze ramiona i nogi. Wskazane jest również nakrycie głowy.

 

Przysłowiowy "grzyb na grzybie". Borowiki-bliźniaki znalezione w lesie koło Jasienia w
czwartek 21 września przez mieszkańca Sokołowa

 

Katarzyna Dybowska  

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe