25
2022
2022-06-29

IX Międzynarodowy Turniej Smaków już za nami


Międzynarodowy Turniej Smaków to projekt, który na stałe wpisał się w czerwcowe wydarzenia powiatu sokołowskiego. I choć wcale nie odbywa się na jego terenie, to i tak przyciąga tłumy z Sokołowa i wszystkich okolicznych miejscowości. W upalną niedzielę 26 czerwca, tak jak rok wcześniej, w malowniczym skansenie w Nowej Suchej odbyła się kolejna, dziewiąta już edycja wydarzenia organizowanego przez Sokołowski Ośrodek Kultury, Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski oraz Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego w Nowej Suchej.

Turniej, jak co roku, został zorganizowany na naprawdę wysokim poziomie, a organizatorzy zadbali o to, żeby każdy znalazł na nim coś dla siebie. Skansen w Nowej Suchej, który od tamtego roku jest nowym miejscem wydarzenia to dziesięciohektarowy teren, na obszarze którego goście mogli podziwiać stare drewniane budynki przywiezione z różnych części województwa. Oprócz wielkiego, zielonego placu z miejscem na kocyk, piknik, albo po prostu chwilę wytchnienia na trawie, na uczestników czekały najlepsze smaki Mazowsza i Podlasia i mnóstwo innych atrakcji.

Już od godziny 10 do Nowej Suchej przybywały tłumy osób, chcących spróbować regionalnych dań, biorących udział w turnieju smaków. Frekwencja naprawdę dopisała. Nic dziwnego, program był wypełniony i ciekawy, a na każdą godzinę przewidziano konkretne atrakcje.

Celem wydarzenia była oczywiście promocja bogatych tradycji kulinarnych i kultury ludowej poprzez prezentację potraw, przepisów i receptur. Na gości czekało kilkadziesiąt wystawców serwujących przeróżne smakołyki. Można było skosztować pierogów, kartaczy, chleba ze smalcem, gołąbków, kaczki, wędlin dojrzewających, pasztetów wegetariańskich, kozich serów, ciast, lodów, zimnej lemoniady, miodów i wielu, wielu innych pyszności, przygotowanych przez lokalnych producentów.

Przez cały czas trwania festiwalu uczestnicy mogli korzystać z strzelnicy łuczniczej, a oprócz tego dla dzieci przygotowano warsztaty rycerskie. O godzinie 11 na scenie wystąpiło Jarnickie Stowarzyszenie Seniorów, a tuż po nich zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca Sokołowianie, który działa przy Sokołowskim Ośrodku Kultury. Przed swoim występem artyści z ZPIT przeprowadzili warsztaty taneczne, w których mogli brać udział chętni uczestnicy festiwalu.

O godzinie 14 goście mogli wziąć udział w warsztatach z tkactwa i robienia kwiatów z bibuły. Prowadząca – Małgorzata Pepłowska uczyła zainteresowanych tworzenia tkanin przy użyciu splotów i tradycyjnych krosien. Uczestnicy poznali podstawowe sploty tkackie. Mieli również szansę wykonać pierwsze własne sploty, będące ćwiczeniem wprowadzającym w tkanie. Oprócz tego prowadząca pokazywała, jak wykonać efektowne kwiaty z bibuły. Zgromadzeni mogli oczywiście wykonać własne bukiety, a nawet zabrać je do domu. Kwiaty w wykonaniu ekspertki wyglądały naprawdę imponująco, więc chętni wciąż dochodzili na warsztaty.
Z kolei o godzinie 15 uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach gałgankowych, czyli w warsztatach z wykonywania tradycyjnych lalek. Jak nietrudno się domyślić, był to raj dla dzieci, w tym głównie dla dziewczynek. Mogły one zapoznać się ze starą techniką szycia zabawek ze szmatek, a nawet, przy pomocy rodziców lub prowadzących, wykonać swoje własne. Dziewczęta wybierały dla tworzonych przez siebie laleczek różne kolory sukienek czy też włosów, co sprawiło, że każda uczestniczka warsztatów wyszła z nich z swoją wymarzoną lalką.
O 16 na scenie zaprezentował się zespół Śpievka, który zabawiał widzów przez godzinę przed samym ogłoszeniem wyników.
W międzyczasie Jury konkursowe w składzie: Maria Koc – senator RP, etnograf i wiceprezes Zarządu LOT WGL, Dżanetta i Mirosław Bogdanowiczowie – właściciele Gospodarstwa Agroturystycznego Tatarska Jurata w Kruszynianach, Krzysztof Steiman – wicedyrektor do spraw marketingu w Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Tadeusz Kot – radny powiatu węgrowskiego próbowali zgłoszonych na konkurs potraw, po czym udali się na obrady.
O godzinie 17:30 nastąpiło podsumowanie dwóch konkursów, które odbywały się podczas trwania festiwalu. Był to konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” oraz na „Gościniec z podróży”, czyli mały kulinarny upominek, który można zakupić w podróży szlakiem WGL i podarować swoim bliskim. W pierwszej kategorii zgłoszono 20 potraw. Jury przyznało trzy pierwsze miejsca oraz siedem wyróżnień.

Wyróżnienia i nagrody finansowe w kwocie 300 zł trafiły do: Krystyny Samsel z Czarniej za placek drożdżowy z kruszonką, KGW z Jarnic za danie Leśne Biedaki, restauracji Dębianka z Dębego Wielkiego za lody dębowe, Joanny Dróżdż z „Farmy drożdży” z Adamowa, KGW Zawady za roladki z opieńkami i czerwonym barszczykiem, KGW w Zarzetce za placuchy z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym oraz do Iwony Piluk z Romanówki za ser wiejski. Wyróżnienie specjalne przyznano KGW w Oszczerzach za pierogi warzywne.

I miejsce oraz kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę finansową w wysokości 2000 zł, jak w ubiegłym roku, zdobyły panie z KGW w Hołowienkach za pieczone kotlety buraczane. II miejsce i nagrodę finansową w wysokości 1500 zł zdobyło KGW „Czarnuszki” z Czarnogłowia. III miejsce i nagrodę finansową w wysokości 1000 zł wywalczyła z kolei Ewa Kuleta z Jarnic za kapustę kiszoną z kaszą, grzybami i wędzonym boczkiem.

Do konkursu „Gościniec z podróży” zgłoszonych zostało 11 kulinarnych upominków. Jury przyznało cztery wyróżnienia i trzy miejsca główne. Wyróżnienia i nagrody w wysokości 300 zł zdobyli: Grzegorz Odalski ze Strachomina za marynowane pędy kwiatostanu czosnku latawickiego, Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Grębkowianie za paluszki do kawy, Sylwia Pilucik z Lipin za lizaki odpustowe oraz KGW Czaple za Orzeszki.

I miejsce oraz kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę w wysokości 2000 zł otrzymała Anna Zaboklicka z Jaczewa za ser podpuszczkowy wędzony z czarnuszką. II miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł - Jadwiga Gontarz z Liwa za spiżarniane leki z apteki babci Petroneli. III miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł zdobyła Joanna Dróżdż za skarby z dworskiej apteczki.

Wydarzenie przyciągnęło tłumy chętnych do spróbowania tradycyjnych dań polskiej kuchni i było ucztą dla wszystkich kochających pierogi, kartacze, naleśniki, placki.

Turniej dofinansowano ze środków: Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska – edycja 2022” oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.


























Więcej zdjęć na: 

www.wiescisokolowskie.pl/galeria/339,ix-miedzynarodowy-turniej-smakow.html

K.W.

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe