25
2017
2017-07-02

IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie


            W niedzielę 25 czerwca na Zamku w Liwie po raz czwarty odbyła się impreza nagrodzona certyfikatem „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego 2016”.  Podczas turnieju zaprezentowane zostaną bogate tradycje kulinarne z regionów, przez które przebiegał w dawnej Rzeczypospolitej trakt z Warszawy do Wilna, czyli Wielki Gościniec Litewski.   
            Były koncerty, degustacja i możliwość zakupu produktów i dań z kuchni mazowieckiej, podlaskiej, litewskiej, tatarskiej, naturalnych przypraw i wyrobów ekologicznych, rękodzieła i produktów regionalnych, czytanie fragmentów „Pana Tadeusza” nawiązujących do „Kucharza doskonałego” - książki kucharskiej z1783 r. Wojciecha Wielądko (związanego z Wielądkami w gm. Korytnica). Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty zielarskie, rękodzielnicze, zabawy rycerskie, pokazy: walk rycerskich, robienia masła centryfugą, pszczelarski, pieczenia sękacza, lepienia pierogów.  
          Rozstrzygnięto konkursy kulinarne. Zgłoszone dania  oceniali m.in. Jan Kuroń – szef kuchni i Joanna Jakubiuk – znawczyni kuchni regionalnej głównie podlaskiej.  I miejsce w kategorii „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” oraz Kielich Wojciecha Wielądko otrzymało  Gospodarstwo Agroturystyczne  Latosowo za „Polewkę z barszczu”.  Z kolei najlepszym gościńcem z podróży okazał się „Suchy prowiant i napitek” przygotowany przez Mazowiecką Michę Szlachecką.   
Organizatorzy wydarzenia:   Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski i Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie.


 
J.O.   
 
 
 

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1








INFORMATOR

BAZA FIRM