17
2020
2016-07-06

III Międzynarodowy Turniej Smaków


W sobotę i niedzielę, 18 - 19 czerwca odbył się III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie.

Jak co roku organizatorami imprezy byli Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie i Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski, współorganizatorami stowarzyszenia i instytucje i samorządy leżące na szlaku WGL. Bogaty i atrakcyjny program przyciągnął nie tylko smakoszy tradycyjnych potraw Wschodniego Mazowsza, Podlasia, Wileńszczyzny i kuchni tatarskiej. 

W ramach Turnieju przeprowadzone zostały konkursy kulinarne: o puchar Wojciecha Wielądko na „Gościniec z podróży” i na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego”. Po prezentacji dań profesjonalne jury dokonało wyboru. Wśród nagrodzonych nie zabrało przedstawicieli naszego powiatu, a konkurencja była duża.  

W kategorii „Gościniec z podróży” I miejscem i Kielichem Wojciecha Wielądko uhonorowano nalewkę z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów” – Witolda Kalinowskiego z Tchórznicy (Gmina Sabnie), na II miejsce zasłużył „Piróg” Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego. W konkursie na najsmaczniejszą potrawę II miejscem nagrodzono „Karkówkę w ziołach z ziemniakami” przygotowaną przez Ewę Mitowską z Seroczyna, III miejscem – „Chołodziec litewski z „Pana Tadeusza” – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego.

Wyróżnienia przyznane przez dziennikarzy zdobyli Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za „Miód Akacjowy w plastrze dziewiczym” oraz Witold Kalinowski z Tchórznicy  za „Napój Jaćwingów”.

Odbywały się warsztaty kulinarne, plastyczne, pierwszej pomocy. Chętni korzystali z wesołego miasteczka i brali udział w konkursie wiedzy o zachowaniu w ekstremalnych sytuacjach.  Była też możliwość zorganizowanego zwiedzania Węgrowa, pokazy kulinarne i pokaz akcji ratunkowej w wykonaniu OSP Liw, występowały zespoły „Stara Kuźnia” z Węgrowa oraz „Maki i Chłopaki” z Mrozów.

Na kiermaszu zlokalizowanym wokół zamku można było zakupić naturalne przyprawy, nalewki, żywność ekologiczną, potrawy nagrodzone w ubiegłorocznych edycjach, wyroby cukiernicze, pamiątki ze szlaku, rękodzieło.  Stoiska informacyjne miały  samorządy.
Dużym powodzeniem cieszył się też niedzielny piknik śniadaniowy „Śniadanie nad Liwcem” z udziałem szkół ze Szlaku WGL i prelekcjami „Chleb nasz powszedni” i „ Śniadanie dawniej i dziś”. W pikniku śniadaniowym uczestniczyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Sokołowie Podlaskim, przebrani w dawne stroje.  

J.O.
 
 
 

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe