17
2019
2014-11-13

Festiwal Kuchni Regionalnej ze Śląskiem w tle


Już po raz 12. W Sokołowskim Ośrodku Kultury odbył się „Festiwal Kuchni Regionalnej - Jesień na Mazowszu i Podlasiu”.

Organizatorem imprezy był Sokołowski Ośrodek Kultury, współorganizatorem Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim, zaś fundatorami nagród Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim, Burmistrz Miasta Sokołów Podlaski Bogusław Karakula oraz Młyn Braci Górskich z Repek.
Tego dnia w SOK-u przygotowano atrakcje dla miłośników tradycyjnej rodzimej kuchni i polskiego folkloru. Już od godziny 11 na licznych stoiskach wystawienniczych przede wszystkim panie (i dwóch panów) z okolicznych miejscowości i śląskiego miasta Czerwionka – Leszczyny prezentowały różnorodne smakowitości. Można było podziwiać, ale też skosztować i zakupić potrawy z ziemniaków, dyni i innych sezonowych warzyw oraz mięsa, tradycyjne wędliny, ciasta, nalewki, produkty z miodu pszczelego i wyroby rękodzielnicze. Najbardziej oblężone było stoisko gospodyń ze Śląska. Swoisty klimat imprezie nadawała kapela ZPiT „Sokołowianie" i podwórkowa „Kapela z Naszego Miasta" z Czerwionki – Leszczyny. Muzycy wykonywali skoczne melodie i stare przyśpiewki Festiwal Kuchni Regionalnej miał formę konkursu, do którego zgłosiło się 19 osób i Warsztat Terapii Zajęciowej z Sokołowa Podl. Efekty pracy konkursowiczów oceniało jury w składzie: Paweł Środa (Starostwo Powiatowe), Mariola Czajkowska (dyrektor MOK w Czerwionce – Leszczynach), Wanda Wierzchowska (Sokołowskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne), Maria Sudnik (Mazowiecki Oddział Doradztwa Rolniczego w Siedlcach), Jolanta Wojtkowska (Terenowy Zespół Doradczy w Sokołowie Podlaskim), Roma Orłowska (STS–K). Zwracano uwagę na smak i wygląd dań oraz pochodzenie przepisów, według których potrawy zostały przyrządzone.
Po obejrzeniu stoisk i degustacji potraw Komisja konkursowa przyznała nagrody ufundowane przez Powiat Sokołowski następującym osobom: Wandzie Oksięciuk z Hołowienek (1. nagroda - 400 zł - za babkę ziemniaczaną z sosem z grzybów leśnych), Irenie Filipczuk z Kupientyna (2. nagroda - 250 zł - za krokiety z ziemniakami nadziewane mięsem), Cecylii Kur z Białobrzeg (2. nagroda - 250 zł - za zupę z marchwi i pyzy z serem), Józefowi Kunickiemu ze Skrzeszewa (3. nagroda - 200 zł - za miód pitny trójniak). Wyróżnienia w wysokości 100 zł otrzymali: Zofia Kalinowska, Krystyna Jabłońska (Tchórznica), Kamil Czarnocki (Przeździatka), Małgorzata Dąbkowska-Gelbrecht, Ewa Paśniewska (Węgrów), Hanna Mikołajewska (Karolew), Teresa Mielańczuk, Małgorzata Dąbrowska (Hołowienki), Magdalena Szarmach (Stare Mursy). Przyznano również nagrody Burmistrza Miasta Sokołów Podlaski. Pierwszą nagrodę, w wysokości 300 zł, otrzymały: Krystyna Gawlik i Stanisława Ptak z Czerwionki-Leszczyn za makówki oraz Elfryda Grzegorzek i Bogumiła Dyrda z Czerwionki-Leszczyn za kulki mięsno-rybne. Drugą nagrodę - 250 zł - otrzymała Zofia Badurka z Sokołowa Podl. za piernik marchewkowy, trzecią nagrodę - 150 zł - otrzymał Warsztat Terapii Zajęciowej z Sokołowa Podl. za zupę pomidorową z kaszą jęczmienną i grzybami leśnymi. Nagrodę Dyrektora Sokołowskiego Ośrodka Kultury - 200 zł - otrzymała Marianna Kuźma z Grodziska za nalewkę różaną z deską serów. Dla wszystkich uczestników była też „Braci Górskich mąka Jasna”, która „najlepsza jest do ciasta” czyli upominek od sponsora imprezy.
Nagrody zwycięzcom wręczono w sali widowiskowej, gdzie o godz. 15.00 rozpoczął się koncert wszystkich grup wiekowych ZPiT „Sokołowianie" oraz „Kapeli z Naszego Miasta". Występ artystów publiczność nagrodziła wielkimi brawami.  
 
JO

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe