41
2018
2018-11-02

Było pysznie i aromatycznie


W niedzielę 28 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się kolejna edycja Turnieju Smaków "Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim". Były stoiska wystawców, warsztaty i konkursy z nagrodami.

Podczas jesiennej uczty na kolorowych stoiskach królowały dania z ziemniaków, dyni i cukinii. Nie zabrakło regionalnych serów, nalewek, przetworów, konfitur, miodów, mięs i wypieków. Wszyscy, którzy przybyli na kulinarne wydarzenie mogli nie tylko skosztować sezonowych specjałów, ale także zakupić je, aby raczyć się nimi w domu. Dzięki uprzejmości wystawców można było zasięgnąć kulinarnych porad, a nawet otrzymać przepisy.

Gościem imprezy była tradycyjnie Joanna Jakubiuk – znana mistrzyni pierogarstwa i kucharka z zamiłowania. Poprowadziła dwa pokazy kulinarne: "Ziemniak na słodko" oraz "Z przepisów Marcjanny Oborskiej z XIX wieku". Zainteresowanie warsztatami było ogromne.

Dla tych, którzy interesują się historią swoich przodków, zorganizowano warsztaty genealogiczne. Poprowadził je genealog dr Andrzej Nowik. Zajęcia obfitowały w porady i wskazówki na temat sposobów poszukiwania historii rodów i śladów przeszłości.

Dla uczestników jarmarku zorganizowano dwa konkursy kulinarne: na potrawę jesienną oraz zestaw deserowy. Komisja konkursowa w składzie: Joanna Jakubiuk, Marianna Kobylińska, Roma Orłowska i Paweł Wojtkowski mieli przed sobą nie lada wyzwanie. Stoły uginały się pod ciężarem smakowitości! Znalazło się na nich 26 potraw i 22 desery.

W kategorii "Potrawa jesienna" I miejsce zajęła Monika Mazurek (zupa grzybowa z pulpecikami), II miejsce – Zespół Wokalny "Złote Lata" (kotlety z dyni z kaszą jaglaną w sosie grzybowym), III miejsce – Danuta Zawadzka (paluszki nadziewane po Wileńsku). Wyróżnienia otrzymały: Bożena Sopińska (pieczone gołąbki z grzybami leśnymi i kaszą gryczaną), Patrycja Gelbrecht (gołąbki ziemniaczane) i Mirosława Komosa (babka ziemniaczana z serem).

W kategorii "Zestaw deserowy" I miejsce zajęła Bożena Krupa (kruche ciasto z konfiturą z róży), II – Zespół Wokalny "Złote Lata" (kruche ciastka "amoniaczki" z przecierem owocowym i sokiem z aronii, jabłek i mięty), III miejsce – Jolanta Rosłan (kruche ciasto z konfiturą śliwkową). Wyróżnienie otrzymały: Aniela Panaszkiewicz (ciastka "ślimaczki" z konfiturą z agrestu), Wanda Oksięciuk (kruche ciasto z powidłami śliwkowymi) i Wiesława Kur (kruche rogaliki z konfiturą z dzikiej róży).

Laureaci konkursów otrzymali nagrody pieniężne ufundowane przez Sokołowski Ośrodek Kultury, nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe oraz zestaw mąki ufundowany przez Młyn "Bracia Górscy" z Repek.

Podczas imprezy wszystkim obecnym przygrywał zespół "Złote Lata".

Organizatorami Turnieju Smaków byli: Sokołowski Ośrodek Kultury, Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski, Urząd Miasta w Sokołowie Podlaskim, oraz Starostwo Powiatowe.


Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:

www.wiescisokolowskie.pl/galeria/216,turniej-smakow-na-wgl.html


Katarzyna Dybowska 

« wróć | komentarze [0]

Dodaj komentarz

Komentarz zostanie dodany po akceptacji przez administratora serwisu






Odśwież kod



Komentarze do tego wpisu

Nie utworzono jeszcze komentarzy dla tego wpisu

Strona 1/1






Dane kontaktowe